Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/gosoprem/public_html/prod.php on line 3
Gostinska oprema - Založnik Andrej

DIMLJENJE NA ŽARU

Nekateri pravijo, da je dimljenje pika na i popolnega žara.
Dimljenje je prav zaprav enostavno.
V bistvu gre za obliko aromatizirane hrane, kot z marinado, ali začimbami.
Ključ do uspeha dimljene hrane je pravilna izbira ob pavilnem doziranju.
Uporabljamo vse trše vrste lesa ( izogibamo se mehkejšim kot so bor, jelka,smreka, iglavci nasploh ) ker ustvarjajo gost sajast dim zdravju škodljiv.

Enostavno kos lesa namočimo za nekaj dni v vedro vode. Ko je les dovolj vlažen se na oglju ne vžge, vendar, zaradi svoje trdote in vlažnosti tli, oz. dimi.

V Soveniji zlahka pridobite in uporabite:

oreh za dimljenje rdečega mesa, svinjine, rib, divjačine.( morda malo bolj grenak okus )

Jablana za dimljenje perutnine in šunke ( morda bolj sladek okus )

jelša in javor
za dimljenje rib, lososa, perutnino in svinjino ( morda bolj sladek okus )

Češnja za dimljenje svinjine, šunke, govedine, perutnine( morda bolj sladek okus in da mesu bordo barvo )

Breza za dimljenje svinjine in perutnine ( morda bolj sladek okus )

Trta za dimljenje divjačine, jagnetinje, govedine, perutnine, tudi ribe ( močan morda bolj sadni okus )

Hruška za dimljenje piščanca in svinjine ( prijeten ne pre močan okus po dimljenju )

Marelice, slive, breskve za dimljenje belega in rdečega mesa, ribe, perutnino in svinjino ( prijeten nežen sladek okus )

Vrste lesa lahko med sabo mešate, da dosežete željan okus. Zato le brez skrbi, le malo se morate poigrati in takšenega okusa ne bo imela nobena restavracija daleč naokoli !